Gul kycklingcurry

Äntligen gul curry, riktig mat! Curry måste ju snart få sin revival. Vet inte riktigt vad det är med mig och curry, men jag älskar det. Idén med upplägget är att både barn och vuxna gör sin egen rätt utifrån samma bas. Jag gillar till exempel att ösa på med en massa chili och serverar alltid med rostad lök, koriander och lime. Ibland med mango, avokado och nötter. Givetvis kan man göra rostad lök själv, men jag brukar alltid ha färdigköpt hemma. Blir skön sötma och fyllighet i såsen av löken och äpplet.

INGREDIENSER

600 g kycklinglårfilé alt bröst, i bitar
1 stor gul lök, nhackad 1 rött äpple, urkärnat och finhackat
1 1⁄2 msk curry
2 dl vispgrädde
2 dl kycklingfond, utblandad från konc alt se sidan 215 maizena till redning
smör till stekning
salt

några valfria tillbehör: rostad lök, koriander, lime, mango, avokado, jordnötter, cashew- nötter, rostad kokos, gurka, chili

Fräs kyckling, lök, äpple och curry i smör i en stor stekpanna 5 minuter på medelvärme. Det behöver inte få så mycket färg utan bara bli lätt tillagat.

Häll på grädde och fond, låt småkoka 5 minuter. Red med maizena och smaka av med salt.

Servera med valfria tillbehör och nykokt ris.

Texten är hämtad från min bok Kött, vilt & fågel.
Köp boken hos Adlibris, Bokus eller hos din lokala bokhandel.

Kolasås

Jag gillar kolasås. Många gånger när jag tränat stenhårt eller laddat inför maraton kan jag bli sjukt sugen på just kolasås.

Hyvlad zucchinin

Med kapris, citron och permesan. En idé jag snott från New York-krogen ABC Kitchen. Istället för att göra majonnäs av en caesardressing mortlar du rinnig äggula, parmesan, vitlök och olivolja till en ganska salt vinägrett som du sen äckvis stänker över salladen. Löjligt bra och kanske det godaste jag vet ihop med zucchini.

Toast Sven Philip Sörensen

Den här rätten gjorde vi på Pontus in the Greenhouse. Rosta brioche, baka oxmärg, på med en rejäl klick kaviar och en 6:a iskall vodka till. Klart! Redan på den tiden till det facila priset av 999 kronor. Har du inte råd med kaviar kan du ta löjrom.

Gul kycklingcurry

Äntligen gul curry, riktig mat! Curry måste ju snart få sin revival. Vet inte riktigt vad det är med mig och curry, men jag älskar det.

Majonnäs

Knepet för att få till en majonnäs är att ingredienserna håller samma temperatur och att du har rätt balans mellan äggula och olja.

Bakad Purjolök

Med getost, honung, timjan och pinjenötter

Köttbullar

Köttbullar som min mamma brukar göra dem. Jag tillsätter lite sirap i färsen, men det väljer man själv om man vill ha i eller inte. Passar kanske extra bra framåt jul.

Ny bok: Kött, vilt & fågel

Det viktigaste när du lagar mat hemma är att få till brytningen mellan två olika smaker. Det är det som lyfter fram råvaran och gör en rätt riktigt bra.