Senapssill
Mitt recept på senapssill. Nästan som en hovmästarsås men med lite andra ingredienser.
En idé jag snott från New York-krogen ABC Kitchen. Istället för att göra majonnäs av en caesardressing mortlar du rinnig äggula, parmesan, vitlök och olivolja till en ganska salt vinägrett som du sen äckvis stänker över salladen. Löjligt bra och kanske det godaste jag vet ihop med zucchini. Min variant innehåller kapris, annars bara citron, parmesan, vitlök, olivolja och salt. Om du vill ha större krämighet kan du lägga till äggula som en kul grej och röra ihop till en spräckt majonnäs.
4 PORTIONER
1 zucchini (ca 250 g)
3 msk kapris
2 msk citronjuice
4 msk olivolja
1 dl riven parmesanost
1 vitlöksklyfta, riven
salt och nymald svartpeppar
ANVÄNDNING
Jag ser den här rätten som en sallad till grillat: Gillar du sk grillar du det, gillar du äskkarré väljer du det.
Mitt recept på senapssill. Nästan som en hovmästarsås men med lite andra ingredienser.
Med vitvinssås på löjrom, kaviar och laxrom. Det dyraste receptet i hela boken! Den försiktigt pocherade sken tillsammans med milda eleganta grönsaker och lyxiga såstillbehör är löjligt god.
Tänk dig pocherad vit sk, vitvinssås och en bra vit bourgogne – himmelskt gott och mycket elegant. Hade krogen Pontus in the Greenhouse funnits kvar idag hade du garanterat kunnat beställa in en 800-grams urbenad sjötunga med vitvinssås. Baam!
Mitt sätt att göra vitlökssmör på. Det är viktigt att vitlöken hinner bli lagom lagad. Gör gärna smöret nära inpå serveringen för att få ut så mycket smak och doft som möjligt.
Vanilj lyfter pumpans sötma. Tillaga sakta under lock med en klick smör så undviker du att den blir vattnig. Det gäller att få en så tät och koncentrerad pumpasmak som möjligt när man gör puré.
Jag gillar kolasås. Många gånger när jag tränat stenhårt eller laddat inför maraton kan jag bli sjukt sugen på just kolasås.
Med kapris, citron och permesan. En idé jag snott från New York-krogen ABC Kitchen. Istället för att göra majonnäs av en caesardressing mortlar du rinnig äggula, parmesan, vitlök och olivolja till en ganska salt vinägrett som du sen äckvis stänker över salladen. Löjligt bra och kanske det godaste jag vet ihop med zucchini.
Den här rätten gjorde vi på Pontus in the Greenhouse. Rosta brioche, baka oxmärg, på med en rejäl klick kaviar och en 6:a iskall vodka till. Klart! Redan på den tiden till det facila priset av 999 kronor. Har du inte råd med kaviar kan du ta löjrom.
Äntligen gul curry, riktig mat! Curry måste ju snart få sin revival. Vet inte riktigt vad det är med mig och curry, men jag älskar det.
Knepet för att få till en majonnäs är att ingredienserna håller samma temperatur och att du har rätt balans mellan äggula och olja.