French hot dog utan dressing är knappt en french hot dog alls. Men hur får man egentligen till den där karakteristiska och goda smaken i sitt eget kök? Vi hörsammar och inspireras av mästerkocken Tommy Myllymäkis bästa knep och delar en french hot dog-dressing som är en sann smakförhöjare.
Recept på French Hot Dog Dressing
Från början gällde benämningen “dressing” enbart såser baserade på majonnäs. Till french hot dog i Tommy Myllymäkis smakuniversum är denna med andra ord en riktig ur-dressing.
Stjärnkocken är knappast känd för några halvmesyrer och för att följa i hans fotspår gör du självfallet din egen majonnäs från grunden.
Myllymäkis majonnäs och dressing
Till 6 portioner
Ingridienser:
- 2 stycken äggulor
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 nypa salt
- 4 dl raps- eller solrosolja
- 1 msk dijonsenap
- 1 styck schalottenlök
- ½ tesked honung
- Salt
- Svartpeppar
Tillagningstid: Totalt 10 minuter medräknat förberedelser och tillagning.
Gör såhär:
Börja med att vispa samman äggulor, vitvinsvinäger och en nypa salt. Vispa till dess att blandningen är len och smidig. Oljan ska tillsättas gradvis, i en tunn stråle och under omvispning. Fortsätt så tills majonnäsen slutligen tjocknat. Tillsätt eventuellt mer salt.
Majonnäsen utgör basen i en french hot dog-dressing. När den är klar återstår bara att tillsätta dijonsenap, honung, salt, peppar och hackad schalottenlök. Det är faktiskt inte svårare än så att få till en riktigt välsmakande dressing till french hot dog i Myllymäkis bouquet.
För att smakerna ska få chans att utvecklas och dressingen “goa till sig” bör den vila i kylskåpet ungefär en halvtimme innan servering. Häll ett generöst lager dressing i brödet på din french hot dog och förvara resterna i kylen upp till en vecka.
Myllymäkis dressing till French Hot Dog
För att få till en french hot dog-dressing värdig Tommy Myllymäkis katekes är det a och o att smaka av och laborera med kryddningen. Kom ihåg självaste grundregeln från Tommy Myllymäkis kokbok “Smaker” – var inte rädd att provsmaka och pröva något nytt. Enligt Myllymäki handlar det främst om att bara öppna kryddskåpet och köra på. Recepten i hans regi ska fungera mer som vägledning snarare än ge strikta riktlinjer.
Tommy Myllymäki själv menar att smak i allra högsta grad är subjektivt. Något som gäller att ha i åtanke vid tillagandet av en dressing till french hot dog inspirerad av stjärnkocken i egen hög person. Det finns inga rätt eller fel – bara smak.
Att provsmaka utgör alltid grunden när det kommer till matlagning. French hot dog-dressing i Myllymäkis anda är inget undantag. Börja att smaka av redan tidigt för att riktigt förstå vad som händer med smakerna längs vägen.
Tommy Myllymäkis tips
För en french hot dog-dressing som slår andras med hästlängder är Tommy Myllymäkis egna tips helt avgörande.
- Smaka av: Kan inte upprepas nog många gånger i Myllymäkis bok. Det stora flertalet har en tendens att provsmaka sin matlagning först i slutet. Tommy Myllymäki tipsar om att i stället införliva ritualen att smaka av under tiden som rätten växer fram. Små detaljer gör helheten, enkelt uttryckt. Tänk på det när du tillreder din dressing till french hot dog.
- Blanda smaker: För att komplementera french hot dog är dressingens blandning av smaknoter kritisk. Här finns både sött, salt och något beskt i en salig blandning, vilket ger dressingen det lilla extra.
- Salt: Är i Tommy Myllymäkis mening “modern till det mesta”. Dressingen till french hot dog skulle klart inte göra sig rättvisa utan denna grundläggande ingrediens. En annan av hans favoritkryddor är peperoncino – så varför inte släppa lite på kontrollen och även prova en gnutta chili i dressingen till french hot dog!
Med Tommy Myllymäkis tips är du garanterad att blanda till en utmärkt dressing till french hot dog nästa gång rätten står på menyn. Var inte rädd att misslyckas utan gör snarare som virtuosen själv – passa på att lära när du lagar mat. Lycka till!