Vissa maträtter gör mer än bara att mätta magen – de ger tröst, värme och känslan av en filt över axlarna en kall kväll. En sådan rätt är chili con carne – en klassisk gryta som med rätt smaksättning blir något alldeles extra. Denna kryddiga tolkning, inspirerad av stjärnkocken Tommy Myllymäki, levererar maximal smak med minimalt krångel.

En smakrik gryta i flera lager

Redan från första doften höjs förväntningarna – stekta lökar, vitlök och chili som gifter sig med rökig paprika. Den friska syran från apelsin och den lena sötman från honung balanserar hettan. Resultatet? En fyllig, rund gryta med tydlig karaktär.

Det bästa? Du får djupet hos en långkokt måltid men hela härligheten är klar på strax över 30 minuter.

Ingredienser (4–6 portioner)

  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 1 röd paprika
  • 400 g nötfärs
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 400 g krossade tomater
  • 2 dl utspädd kalvbuljong
  • Rivet skal och saft från 1 apelsin
  • 1,5 msk honung
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 förpackning färdigkokta små vita bönor
  • Färsk koriander, finhackad
  • Gräddfil eller matyoghurt och ljust bröd till servering

Så gör du chili con carne – steg för steg

  1. Börja med basen
    Hacka lök och vitlök grovt, finhacka chilin och strimla paprikan. Stek allt på medelvärme i lite olja tills löken är mjuk och glansig.
  2. Dags för kött och kryddor
    Tillsätt nötfärsen och höj värmen. Stek tills köttet fått färg. Blanda ner rökt paprikapulver, spiskummin och koriander – doften blir magisk.
  3. Bygg såsbasen
    Häll i krossade tomater och kalvbuljong. Låt allt koka upp. Riv ner apelsinskalet och pressa i saften. Ringla över honung och låt grytan sjuda i 10–15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Bönor och sista touchen
    Skölj bönorna och låt dem sjuda med i grytan i cirka fem minuter. Rör ner färsk koriander precis före servering.
  5. Servera med något att skopa upp med
    Servera rykande het med gräddfil eller matyoghurt och ett ljust mjukt bröd att doppa i såsen.

Tips från grytmästaren

  • Riv endast det färgade apelsinskalet – den vita hinnan är bitter.
  • Honung ger rund smak – tillsätt den efter att grytan kokat upp så den inte bränns.

Varje tugga är en njutning – en välbalanserad mix av hetta, sötma och rökighet som skapar ett djup i smaken. Den här chili con carnen är en vällagad vardagsfavorit som imponerar på både vardag och helg.

Så – vad säger du? Är det här din nya chili-favorit? Testa, låt dofterna sprida sig i köket och låt smaken tala. Dela gärna med dig av din egen version.