French Hot Dog

Korv med bröd är en riktig klassiker som går att piffa till i all oändlighet. French hot dog är därför en klar vinnare, perfekt på så vis att den går att förtära på språng och variera efter tycke och smak. Välj bland goda toppings och tillbehör, addera ett saftigt korvbröd och känn hur munnen vattnas. Vi delar här ett recept på french hot dog inspirerat av Tommy Myllymäkis kök och skola – som vi nästan vågar kalla Michelinvärdigt!

French Hot Dog à la Tommy Myllymäki

French hot dog är en variant på korv med bröd som är populär i många europeiska länder. Särskilt i Norden verkar den ha skaffat sig ett särskilt starkt fotfäste och det är knappast svårt att förstå varför. Gott och enkelt med många möjligheter till variation, är det mest fantasin som sätter gränser för hur du serverar din french.

French hot dog inspirerad av Tommy Myllymäki är en variant som lovar att göra succé. I hans sofistikerade version av den klassiska och simpla rätten dignar baguetten av kryddig korv samt kockens egna favorit-tillbehör och bästa förslag på toppings – surkål och chimichurri. Här används två korvar per baguette för en extra matig tvist. Receptet på Tommy Myllymäkis french hot dog är en smakupplevelse du sent kommer att glömma.

Recept på Tommy Myllymäkis French Hot Dog

För 1 portion

Ingredienser:

  • 1 styck baguette med frasig skorpa
  • 2 styck kryddstarka korvar

Tillagning:

Korvarna ska grillas till dess att deras yta är fin och krispig. Tommy Myllymäki själv rekommenderar en kryddig lammkorv – prova exempelvis Stensåkras lammkorv kryddad med chili, timjan och vitlök.

Tommy Myllymäkis surkål

Ingredienser:

  • ½ vitkål
  • ½ msk vitvinsvinäger
  • ½ msk hel kummin
  • ½ scharlottenlök
  • ½ äpple
  • 2 styck enbär
  • Salt

Gör så här:

För att helhjärtat kanalisera din inre Tommy Myllymäki väljer du naturligtvis att slänga ihop en egen surkål. Det här är en snabbvariant i hans egen design som inte kräver att naturliga mjölksyrabakterier först syrar kålen under några veckor.

Börja med att skiva och strimla vitkålen innan du skivar lök, river äpplet och hackar enbär. Ha på en släng vitvinsvinäger och salta efter eget behag. Låt koka tills vitkålen mjuknar – cirka 15-30 minuter i Myllymäkis regi – och låt svalna innan servering.

Tommy Myllymäkis chimichurri

Ingredienser:

  • ½ dl persilja, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • ½ dl färsk koriander, finhackad
  • 1 ½ msk färsk lök, finhackad
  • 1 msk färsk oregano, finskuren
  • 1 ½ msk grön paprika, finhackad
  • 1 ½ msk rödvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • ½ msk limejuice, och rivet skal
  • Svartpeppar
  • Salt

Gör såhär:

Tommy Myllymäkis chimichurri – från början en argentinsk grillsås – är tämligen enkel att få till. Det trots att vi alla blott är ödmjuka lekmän i jämförelse med mästerkocken själv. 

Efter att du först finhackat samtliga ingredienser är det bara att blanda samman i en väl tilltagen skål och låta dra. Vips har du en dressing och topping värdig namnet!

French Hot Dog på Tommy Myllymäki-vis

När chimichurrin och surkålen nu är färdigblandade återstår det roligaste av allt – att pussla ihop allting. Matlagning är en sann konstform och med Tommy Myllymäkis french hot dog kan vi alla få oss ett smakprov på hur det är att besitta hans talang.

Ett av Tommys egna tips för att få till en perfekt french hot dog sitter i hur man gröper ur brödet. En förutsättning för att få plats med både korvar och Tommys egna favoriter i kategorin tillbehör och toppings. Som Michelinkocken själv uttrycker saken – frenchen ska bli “ett perfekt paket”.

  1. Dela först baguetten på mitten. Plocka fram en tång eller stekpincett och avlägsna själva brödet ur baguetten, resultatet ska bli ett sorts “hålrum”. Hålet ska vara ungefär 2-3 centimeter brett, men se till att spara lite bröd längs med kanterna för att baguetten inte ska bli alltför torr. Nu har du en ihålig baguette perfekt för Tommys french!
  2. Börja med chimichurrin för att – enligt Myllymäkis expertis – riktigt få in smaken mellan varje tugga. Låt dressingen rinna längs med sidan i baguetten och lägg först nu dit surkålen med en stekpincett. Sätt i det allra sista steget de två korvarna på plats och njut av en french hot dog i Tommy Myllymäkis anda.

Tips för Tommy Myllymäkis perfekta French Hot Dog

Tänk på att det kanske viktigaste för en french hot dog à la Tommy Myllymäki sitter i detaljerna. Finliret som att exempelvis gröpa ur brödet på korrekt vis kan därför inte nog understrykas.

  • Smaken: Var inte rädd för smak! Tommy själv rekommenderar som nämnt en riktigt kryddstark lammkorv i sin french hot dog. Utöver Stensåkra gör Smak av Gotland en utmärkt lammkorv kryddad med lök, timjan, basilika och oregano.
  • Frasighet: Brödet ska frasa och krispa vid både den första, andra och allra sista tuggan. Korvbrödsbagarns håller hög standard och står redo att fyllas till brädden med chimichurri, surkål och lammkorv. De tillbehör Tommy Myllymäki med andra ord själv föredrar till sin french hot dog.
  • Detaljerna: Enbär och kummin är vad som adderar den friska smaken till surkålen. Något som gör tillbehöret till Tommy Myllymäkis självklara val. 
  • Rätt ordning: Till sin french hot dog väljer Tommy Myllymäki att grunda med chimichurri-dressing och toppa med surkål. Ordningen gör skillnad för hela smakupplevelsen.
  • Kreativitet: Myllymäki själv är knappast där han är idag utan att i många år ha prövat sig fram längs matlagningsstigen. Här väljer Tommy surkål och chimichurri, receptet gör sig däremot lika bra med till exempel currymajo och rivet äpple. Var inte rädd att experimentera med smakkombinationer. 

Tommy Myllymäkis recept på french hot dog lovar att bli en riktig favorit på middagsbordet. Elegant och enkelt med rätt touch av stjärnglans – det är french hot dog i Tommy Myllymäkis melodi.