Det börjar med doften. Kardemumma, ingefära och rostad spiskummin fyller köket med en värme som nästan känns som en omfamning. Det är i sådana stunder man förstår vad Tommy Myllymäki menar när han pratar om balans i maten. Kryddorna ska inte ta över, bara lyfta – och den här grytan gör precis det.

Receptet är inspirerat av en rätt från Tommy Myllymäki i Mitt Kök, men här kommer en version anpassad för hemmaköket. Den är mustig och aromatisk, men ändå elegant och rund. Syrlig yoghurt, söt karamelliserad lök och den där mjuka hettan från chili och ingefära skapar tillsammans något alldeles särskilt – en rätt som känns både tröstande och festlig på samma gång.

Ingredienser för fyra personer

  • 1 kg kycklingklubbor, delade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 gula lökar, tunt skivade
  • 1 msk gurkmeja
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 msk vita vallmofrön (går bra att byta mot sesamfrön)
  • 1 röd chili, fint hackad
  • 1 dl färsk koriander, grovhackad
  • Olja till stekning
  • Salt
  • Eventuellt 1 dl kycklingbuljong eller vatten

Marinera kycklingen

Blanda yoghurt, ingefära och vitlök i en skål. Lägg i kycklingen och vänd runt ordentligt. Täck och låt stå i kylen minst en timme, men gärna över natten. Yoghurten gör inte bara köttet saftigt – den fyller det med en fin syra och en djupare doft av kryddorna.

Så här gör du

  1. Hetta upp lite olja i en gryta. Tillsätt löken och fräs långsamt på låg värme tills den blir gyllene och mjuk. Låt den få ta sin tid – det är där sötman byggs upp.
  2. Vänd ner gurkmeja, spiskummin, kardemumma, vallmofrön och chili och låt allt fräsa i en minut tills köket åter fylls av kryddornas doft.
  3. Lägg i den marinerade kycklingen, yoghurt och allt. Bryn lätt tills bitarna får lite färg.
  4. Häll i en skvätt vatten eller buljong – bara så mycket att det täcker botten – och sänk värmen. Låt grytan puttra under lock i ungefär 35–40 minuter, tills kycklingen är riktigt mör och såsen har fått en fin tjocklek.
  5. Smaka av med salt och toppa med färsk koriander precis innan du serverar.

Servera med

Fluffigt basmatiris är förstås klassikern, men glöm inte citronklyftor för syra och en enkel gurkraita som kontrast till hettan. Vill du ha något att dricka till? En halvtorr riesling eller en sval IPA gifter sig oväntat väl med smakerna.

En sista tanke

Som Tommy själv brukar säga: låt kryddorna få vakna i oljan – där börjar magin. Och smaka hela tiden under tillagningen. En gryta är som musik: rytmen, nyanserna och harmonin växer fram för varje minut på spisen.

Vad säger du – blir det kycklinggryta till helgen? Testa, smaka och berätta hur det gick.