Doften kommer först, förstås. Det där första mötet med rostad spiskummin, söt lök och en aning kardemumma – plötsligt känns det som att köket flyttat några tusen kilometer söderut. Den här grytan, inspirerad av Tommy Myllymäkis tolkning av indisk mat, är precis en sådan rätt som rör sig lika ledigt mellan vardagsmiddag och helgfest. Det är värme, kryddor och komfort, allt i ett.
Det här behöver du (för 4 personer)
- 1 kg kycklingklubbor, delade i bitar
- 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 2 msk färskriven ingefära
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 gula lökar, tunt skivade
- 1 msk malen gurkmeja
- 0,5 tsk malen kardemumma
- 1 msk vallmofrön (kan hoppas över, men ger en fin nötighet)
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 röd chili, tunt skivad
- 1 dl färsk koriander, grovt hackad
- Salt
- Neutral olja, till exempel rapsolja
- En skvätt vatten eller kycklingbuljong
Så lagar du
-
Låt kycklingen ta smak: Rör ihop yoghurt, vitlök och ingefära i en skål. Vänd ner kycklingen och låt stå kallt minst en timme, men helst över natten. Den lilla väntan gör underverk – yoghurten gör köttet mjukt och möter senare kryddvärmen på det mest ljuvliga sätt.
-
Väcka kryddorna till liv: Hetta upp oljan i en tung gryta. Lägg i löken och låt den sakta bli gyllene och mjuk. När den doftar sött och karamelligt tillsätter du gurkmeja, spiskummin, kardemumma, vallmofrön och chili. Nu fylls hela köket av en varm, kryddig doft – då vet du att det är dags för nästa steg.
-
Koka långsamt och kärleksfullt: Lägg i den marinerade kycklingen i grytan och låt bitarna få lite färg. Slå på vatten eller buljong så att köttet nästan täcks, lägg på lock och låt det hela sjuda stilla i ungefär 40 minuter. Smakerna hinner gifta sig, kryddorna rundas av och såsen blir silkeslen och djup.
-
Sista touchen: När kycklingen är så mör att den nästan faller av benet, smaka av med salt. Strö över färsk koriander och låt doften sprida sig – frisk, grön och livlig. Servera med basmatiris eller ett varmt naanbröd som suger upp den gyllene såsen.
Serveringstips
En klick naturell yoghurt balanserar hettan och gör varje tugga krämig. Vill du lyxa till det lite extra, droppa över lite brynt smör innan servering – precis som Tommy gör. Det ger en härlig, nötig ton som binder ihop den indiska kryddvärmen med en nordisk känsla.
Dryck som passar
Ett friskt, fruktigt vitt vin som en halvtorr riesling möter kryddorna fint utan att ta över. För en alkoholfri variant är kall äppelmust med lite syra ett fantastiskt alternativ.
Tommys lilla kökstips
Låt grytan reducera lugnt och sakta – det är där magin sker. Och smaka av längs vägen, flera gånger. Det är så du får balansen perfekt.
Vad säger du – dags att prova? Laga, smaka och berätta hur det gick. Den här doften vill man dela med fler.