Tommy myllymäkis pumpapuré med vanlij

Vanilj lyfter pumpans sötma. Tillaga sakta under lock med en klick smör så undviker du att den blir vattnig. Det gäller att få en så tät och koncentrerad pumpasmak som möjligt när man gör puré.

4 PORTIONER

  • 400 g butternutpumpa
  • 50 g + 50 g smör
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  • 1 dl vatten
  • 3 tsk honung
  • salt

ANVÄNDNING
Speciellt bra tillbehör till vilt.

GÖR SÅ HÄR

Skala pumpan och skär den i bitar. Lägg i en kastrull och tillsätt 50 g smör, vaniljstång, -frön och vattnet. Koka under lock cirka 20–30 minuter tills pumpan är mjuk och genomkokt.
Ta ur vaniljstången och mixa till en slät puré. Smaka av med salt.
Bryn 50 g smör. Vid servering, toppa purén med det brynta smöret och rippla över honung.

VARIANT

Byt ut pumpa mot morot eller sötpotatis.

Texten är hämtad från min bok Grönsaker, Tillbehör och garnityr.
Köp boken hos AdlibrisBokus eller hos din lokala bokhandel.