Bakad Purjolök

Med getost, honung, timjan och pinjenötter

Det här sättet att laga purjolök funkar även väldigt bra på grillen eller i ugnen. Släng upp en purjo på skärbrädan, snitta, på med lite olja, salt – baam! Efter tillagning tar du bort det yttre skalet.
Ett otroligt enkelt och gott sätt att laga lök.

INGREDIENSER
1 purjolök
2 msk plockad timjan 100 g getost
50 g rostade pinjenötter 2 tsk honung
olivolja
salt

ANVÄNDNING
Både som ensam rätt till- sammans med en skön grönsallad med vinägrett och som ett matigt köttillbehör. Funkar även fint till lamm eller varför inte lax?

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250 grader.
Ansa purjolöken lätt men låt roten vara kvar.
Skär ett snitt på längden utan att skära igenom och tvätta den ordentligt. Lägg upp purjolöken på en plåt med bakplåtspapper.
Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills den är genombakad. Det yttre skalet brukar få rejält med färg, plocka bort i så fall.
Låt vila 10 minuter. Skär igenom helt så purjolöken delas på längden och strö över timjan, getost, pinjenötter, olja, honung och salt. Servera.

Variant
Byt ut purjolök mot gul lök eller någon annan lök.

Texten är hämtad från min bok Grönsaker, Tillbehör och garnityr.
Köp boken hos Adlibris, Bokus eller hos din lokala bokhandel.

Kolasås

Jag gillar kolasås. Många gånger när jag tränat stenhårt eller laddat inför maraton kan jag bli sjukt sugen på just kolasås.

Hyvlad zucchinin

Med kapris, citron och permesan. En idé jag snott från New York-krogen ABC Kitchen. Istället för att göra majonnäs av en caesardressing mortlar du rinnig äggula, parmesan, vitlök och olivolja till en ganska salt vinägrett som du sen äckvis stänker över salladen. Löjligt bra och kanske det godaste jag vet ihop med zucchini.

Toast Sven Philip Sörensen

Den här rätten gjorde vi på Pontus in the Greenhouse. Rosta brioche, baka oxmärg, på med en rejäl klick kaviar och en 6:a iskall vodka till. Klart! Redan på den tiden till det facila priset av 999 kronor. Har du inte råd med kaviar kan du ta löjrom.

Gul kycklingcurry

Äntligen gul curry, riktig mat! Curry måste ju snart få sin revival. Vet inte riktigt vad det är med mig och curry, men jag älskar det.

Majonnäs

Knepet för att få till en majonnäs är att ingredienserna håller samma temperatur och att du har rätt balans mellan äggula och olja.

Bakad Purjolök

Med getost, honung, timjan och pinjenötter

Köttbullar

Köttbullar som min mamma brukar göra dem. Jag tillsätter lite sirap i färsen, men det väljer man själv om man vill ha i eller inte. Passar kanske extra bra framåt jul.

Ny bok: Kött, vilt & fågel

Det viktigaste när du lagar mat hemma är att få till brytningen mellan två olika smaker. Det är det som lyfter fram råvaran och gör en rätt riktigt bra.