Med getost, honung, timjan och pinjenötter

Det här sättet att laga purjolök funkar även väldigt bra på grillen eller i ugnen. Släng upp en purjo på skärbrädan, snitta, på med lite olja, salt – baam! Efter tillagning tar du bort det yttre skalet.
Ett otroligt enkelt och gott sätt att laga lök.

INGREDIENSER

  • 1 purjolök
  • 2 msk plockad timjan 100 g getost
  • 50 g rostade pinjenötter 2 tsk honung
  • olivolja
  • salt

ANVÄNDNING
Både som ensam rätt till- sammans med en skön grönsallad med vinägrett och som ett matigt köttillbehör. Funkar även fint till lamm eller varför inte lax?

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250 grader.
Ansa purjolöken lätt men låt roten vara kvar.
Skär ett snitt på längden utan att skära igenom och tvätta den ordentligt. Lägg upp purjolöken på en plåt med bakplåtspapper.
Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills den är genombakad. Det yttre skalet brukar få rejält med färg, plocka bort i så fall.
Låt vila 10 minuter. Skär igenom helt så purjolöken delas på längden och strö över timjan, getost, pinjenötter, olja, honung och salt. Servera.

Variant
Byt ut purjolök mot gul lök eller någon annan lök.

Texten är hämtad från min bok Grönsaker, Tillbehör och garnityr.
Köp boken hos AdlibrisBokus eller hos din lokala bokhandel.