Toast Sven Philip Sörensen

Den här rätten gjorde vi på Pontus in the Greenhouse. Rosta brioche, baka oxmärg, på med en rejäl klick kaviar och en 6:a iskall vodka till. Klart! Redan på den tiden till det facila priset av 999 kronor. Har du inte råd med kaviar kan du ta löjrom.

INGRIDIENSER
40 g kaviar
120 g oxmärg
4 skivor brioche eller vitt bröd
salt

Dela märgen i fyra bitar, lägg i en ugnssäker form och baka mitt i ugnen på 100 grader tills den är helt mjuk rakt igenom, cirka 5–10 minuter. Salta lite.

Stansa ut rundlar ur briochen och rosta brödet i en torr stekpanna på medelvärme. Placera på tallrikar, lägg på en skiva oxmärg och toppa med kaviar.

Texten är hämtad från min bok Fisk & skaldjur.
Köp boken hos Adlibris, Bokus eller hos din lokala bokhandel.

Kolasås

Jag gillar kolasås. Många gånger när jag tränat stenhårt eller laddat inför maraton kan jag bli sjukt sugen på just kolasås.

Hyvlad zucchinin

Med kapris, citron och permesan. En idé jag snott från New York-krogen ABC Kitchen. Istället för att göra majonnäs av en caesardressing mortlar du rinnig äggula, parmesan, vitlök och olivolja till en ganska salt vinägrett som du sen äckvis stänker över salladen. Löjligt bra och kanske det godaste jag vet ihop med zucchini.

Toast Sven Philip Sörensen

Den här rätten gjorde vi på Pontus in the Greenhouse. Rosta brioche, baka oxmärg, på med en rejäl klick kaviar och en 6:a iskall vodka till. Klart! Redan på den tiden till det facila priset av 999 kronor. Har du inte råd med kaviar kan du ta löjrom.

Gul kycklingcurry

Äntligen gul curry, riktig mat! Curry måste ju snart få sin revival. Vet inte riktigt vad det är med mig och curry, men jag älskar det.

Majonnäs

Knepet för att få till en majonnäs är att ingredienserna håller samma temperatur och att du har rätt balans mellan äggula och olja.

Bakad Purjolök

Med getost, honung, timjan och pinjenötter

Köttbullar

Köttbullar som min mamma brukar göra dem. Jag tillsätter lite sirap i färsen, men det väljer man själv om man vill ha i eller inte. Passar kanske extra bra framåt jul.

Ny bok: Kött, vilt & fågel

Det viktigaste när du lagar mat hemma är att få till brytningen mellan två olika smaker. Det är det som lyfter fram råvaran och gör en rätt riktigt bra.