För att kunna leva ett långt och hälsosamt liv måste du tänka på vad du stoppar i dig. Kosten spelar en avgörande roll när det gäller människors hälsa. Genom att äta nyttigt ökar du dina chanser till ett liv fritt från allvarliga sjukdomar.

Jag ska i denna artikel lista flera nyttiga livsmedel som innehåller hälsosamma ämnen av många olika slag. Dessa har i sin tur alla tänkbara hälsomässiga fördelar. Fortsätt att läsa om du tycker detta låter intressant och vill lära dig mer om det.  

Fisk

Fisk är generellt sett ett oerhört nyttigt livsmedel som du bör se till att få i dig åtminstone två till tre gånger i veckan. Fiskarter som exempelvis lax, tonfisk och skagenröra innehåller bland annat mycket protein och omega-3. Omega-3 är ett samlingsnamn för fleromättade fettsyror som är bra för hjärtat.

Mörkgröna grönsaker

Mörkgröna grönsaker innehåller mycket järn samt A-, B- och C-vitamin. Även dessa är det klokt att inkludera i åtminstone tre till fyra måltider per vecka. Exempel på mörkgröna grönsaker inkluderar följande:

·  Broccoli

·  Brysselkål

·  Paprika

Bladgrönsaker

Även bladgrönsaker är en typ av mörkgröna grönsaker. Två populära och oerhört nyttiga bladgrönsaker är spenat och grönkål. De innehåller exempelvis en sockermolekyl som förser tarmen med nyttiga bakterier och skyddar den mot skadliga sådana.

Kosttillskott

Kosttillskott räknas visserligen inte som livsmedel, men det betyder inte att de är onyttiga. Tvärtom, det finns flera sådana med alla tänkbara olika hälsomässiga fördelar. Du har exempelvis allt från receptfria potensmedel till multivitamintabletter, magnesium och zink att välja mellan.

Citrusfrukter

Citrusfrukter som citron, apelsin och grapefrukt förser kroppen med många nyttiga ämnen som B- och C-vitamin samt fiber. Fiber är väldigt bra för magen eftersom det bidrar till att få tarmarna att fungera som de ska.

Vitlök

Även vitlök är ett nyttigt livsmedel. Det kan bland annat användas till att bekämpa infektioner. Dessutom stärker det ditt immunförsvar på flera andra sätt. Vitlök är till exempel väldigt bra för dig med högt blodtryck.

Överraskande effekter

Det finns gott om livsmedel som är nyttiga på sätt som många personer inte är medvetna om. Detta inkluderar ökad sexlust, något som följande livsmedel kan resultera i:

·  Lax

·  Saffran

·  Vitlök

·  Honung

·  Linser

·  Böner

·  Blåbär

·  Avokado

·  Mörk choklad

·  Banan

·  Sötpotatis

Dessa är bara ett fåtal av alla de livsmedel som är bra för sexlusten, och det är de på flera olika sätt. Om vi tar sötpotatis som exempel resulterar det i ökat blodflöde i könsorganet.

Fullkornsprodukter

Det finns också gott om olika sorters fullkornsprodukter, exempelvis följande:

·  Bröd

·  Pasta

·  Ris

·  Havregryn

·  Couscous

Dessa är framför allt bra för hälsan på grund av deras höga fibernivåer.

Nötter

Det finns även gott om nyttiga nötter av olika slag. Många av dessa innehåller växtprotein, en källa till aminosyror. Det gäller bland annat följande sorters nötter:

·  Hasselnötter

·  Valnötter

·  Mandlar

·  Pekannötter

Papaya             

Visste du att en papayafrukt förser kroppen med hela det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin? Papaya har dessutom följande egenskaper:

·  Bra för matsmältningen

·  Innehåller enzymet papain med antiinflammatoriska egenskaper

·  Rikt på kalium, magnesium och folat

Ingefära

Ingefära skyddar kroppen mot många olika sorters sjukdomar och är antiinflammatoriskt. Dessutom kan det lindra sjukdomssymptom som halsont och illamående.

Yoghurt

Det finns även olika typer av yoghurt som är bra för hälsan. Grekisk yoghurt stärker exempelvis immunförsvaret medan många andra varianter är rika på D-vitamin. Smaksatt yoghurt tenderar dock att ha höga sockernivåer.

Baljväxter

Böner, linser och ärtor, dessa är så kallade baljväxter. De är framför allt rika på protein, men innehåller även följande ämnen:

·  Magnesium

·  Folsyra

·  Järn

·  Zink

Inälvsmat

Inälvsmat kanske inte låter så lockande, men det är oerhört nyttigt. Det lär till exempel knappast vara en tillfällighet att den norska målsprutan Erling Haaland äter mycket inälvsmat. Följande är de nyttigaste varianterna av denna typ av mat:

·  Hjärta

·  Lever

·  Njure

Av dessa är framför allt lever och njure rika på vitaminer. Det rör sig främst om A-, B-, D-, K- och E-vitamin. Just lever innehåller även mycket järn, krom och zink. Genom att äta njure får du i dig höga nivåer av mineralet selen som stärker ditt immunförsvar.

Hjärta innehåller något kallat Q10. Detta är ett koenzym och en kraftig antioxidant som förser dig med ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Notera dock att det är viktigt att inälvsmaten kommer från gräsätande djur.

Olivolja

Olivolja är också ett väldigt nyttigt livsmedel. Det är bra för hjärtat eftersom det innehåller mycket E-vitamin, polyfenoler och enkelomättat fett. Polyfenoler är ett samlingsnamn för en viss typ av antioxidanter. Dessa finns det också gott om i bär samt andra frukter och grönsaker.

Vatten

Sist men inte minst är det också viktigt att dricka mycket vatten så att du inte blir uttorkad. Vatten är trots allt källan till allt liv, inklusive oss människor.

Medan en frisk människa i regel kan överleva ungefär 40 dagar utan mat klarar vi oss bara i tre till fem dagar utan vatten eller andra former av vätska.