I samarbete med Årets Kock har Årets rätt 2024 tagits fram under ledning av den regerande Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks. Årets rätt är ett fenomen som presenterades för första gången 2019 med målsättningen att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som kan inspirera landets amatörkockar. Det är alltid den som är bäst inom svensk professionell matlagning för året som är ansvarig för att ta fram den. Jaks rätt består av en öppen lasagne med blåmussla som främsta ingrediens och syftar till att tillvarata det som är tillgängligt och i säsong. Att blåmusslan är nyckelingrediens beror enligt henne på att den är näringsrik och prisvärd men också renar haven. Vi fortsätter med tema mat i vårt inlägg som avhandlar beröringspunkter mellan poker och mat. 

Bakgrund

Det finns en koppling mellan pokervärlden och gastronomi. Mat är en viktig beståndsdel inom poker eftersom matcher och turneringar kan pågå i timtal, och spelare behöver fylla på sina energidepåer löpande med mat och dryck som kan förtäras snabbt och enkelt runt pokerbordet. Därutöver införlivar många pokeranläggningar runt om i världen kulinariska alternativ i sitt produkt- och tjänsteutbud för att göra sina anläggningar mer lockande för besökare. Det är dock värt att uppmärksamma att pokerindustrin har ändrats radikalt och gått från en helt och hållet landbaserad bransch till en mix av både landbaserade casinon och online-plattformar med digitala erbjudanden som PokerStars för att nämna ett exempel. Eftersom dessa plattformar inte kan servera mat av naturliga skäl måste de hitta andra sätt att vara kreativa och locka besökare. Plattformar satsar allt oftare på att skapa en interaktiv och uppslukande spelupplevelse med hjälp av metoder som AI- och VR-teknik. Vem vet? Framtidens plattformar kanske erbjuder mat och dryck?

Earl of Sandwich och poker

Macka, sandwich, smörgås, sub och så vidare… kärt barn har många namn. Att mackan är så pass populär bland pokerfantaster och andra beror på att den kan varieras i oändlighet efter tycke, men också för att den är enkel att äta med händerna medan man håller koll på sina kort. Beröringspunkten mellan poker och mackan tar dock inte slut än. Det sägs att mackan i själva verket existerar tack vare poker. Den brittiska greven John Montague sägs ha haft en passion för poker under 1900-talet och spelade ofta längre partier. Det sägs att han vid ett tillfälle inte hade lämnat pokerbordet på länge och bett sin betjänt att servera honom kallt kött med ett stycke bröd instoppat mellan två brödskivor för att slippa distraheras från spelet. På så vis slapp han smutsa ner händerna och kunde fortsätta spela ostört. Begreppet “sandwich” sägs ha myntats efter denna greve och är alltjämt aktuellt. Kanske gillar du själv att äta mackor vid pokerbordet inspirerad av ovan nämnda greve?

Restauranger och fine dining på pokeranläggningar

Idag spelar många poker online och det rejäla tappet i besöksantal har bland annat lett till att spelanläggningar såsom Casino Cosmopol (som erbjuder poker bland annat) tvingats stänga ner i Göteborg och Malmö. På många håll runt om i världen fortsätter dock de fysiska pokerrummen att samexistera sida vid sida med sina digitala motsvarigheter. För att öka tjusningen med ett besök och motivera andra som kanske inte är lika spelintresserade att frekventera sådana anläggningar erbjuder man inte sällan restauranger, matupplevelser och fine dining. Genom att ta draghjälp av gastronomi och kulinariska upplevelser lyckas pokeranläggningar erbjuda gäster och deras sällskap en allsidig nöjesupplevelse som inte enbart fokuserar på spel utan även på nöje, mat och dryck.

Slutord

Även om mat kanske inte är det första man tänker på när man föreställer sig en pokerspelare är det faktiskt en viktig beståndsdel inom pokervärlden. Dels som ett sätt för professionella och amatörspelare att orka spela längre turneringar, och dels som ett sätt att locka besökare till de alltmer sällsynta fysiska pokeranläggningarna. Synergin mellan gastronomi och poker är därmed en lyckosam sådan. Det återstår dock att se om framtidens digitala pokerplattformar, med hjälp av ny teknik, lyckas införliva smak och doft på något vis i sitt interaktiva utbud till spelare.