Det finns något alldeles speciellt med en riktigt bra bruschetta. Det där ögonblicket när en bit varmt, krispigt bröd möter en fyllig topping – doften av nyriven vitlök, olivolja som glänser i kvällssolen, ljudet när du biter igenom skorpan. Det är vardagslyx i sin enklaste form. Och precis det fångar årets mest oväntade lilla stjärna i försommarköket – en grön, fräsch bönbruschetta med mynta.

Tänk dig detta: det är sensommar någonstans i Sverige. Luften är fortfarande varm, myntan trivs i örtlådan på altanen och på bordet ligger ett nybakat grovt lantbröd du just köpt på kvartersbageriet. Det är i just den stunden den här rätten hör hemma.

En nordisk flirt med italiensk klassiker

Receptet andas enkelhet och elegans – mycket inspirerat av stjärnkocken Tommy Myllymäki och hans sätt att laga mat där säsongens grönsaker står i centrum. Tommy är känd för sin ödmjuka men kompromisslösa syn på matlagning: använd det bästa du kan hitta, och låt varje smak få skina. Den här rätten är inte hämtad direkt ur hans kokbok, men den är definitivt färgad av hans filosofi.

Istället för den klassiska tomattoppingen bjuder denna bruschetta på mosade sojabönor, krispig mynta och generöst med riven pecorino. Resultatet blir en frisk, nötig och umamirik smakresa som känns både ny och förvånansvärt självklar.

Du behöver (för 4 portioner)

  • 200 g sojabönor, gärna edamame, tinade
  • En kruka färsk mynta
  • 50 g finriven pecorino
  • 4 skivor grovt lantbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • Bra olivolja
  • Flingsalt
  • Nymalen svartpeppar

Så här svänger du ihop det:

  1. Först – bönorna
    Tryck ut bönorna ur sina skidor om du använder edamame. Värm lite olivolja i ett stegvis tempo i en liten kastrull, släng i bönorna och låt dem bli precis ljumna – de ska absolut inte stekas. Salta och peppra lätt, och mosa dem sedan grovt med en gaffel. Behåll gärna lite tuggmotstånd – vi vill inte ha puré här.
  2. Brödet – grunden för allt gott
    Stek skivorna i en torr, het panna tills de är gyllene och krispiga på båda sidor. Direkt efter – medan de fortfarande är varma – gnuggar du dem med en halv vitlöksklyfta. Det ger brödet en diskret men distinkt vitlökskaraktär som lyfter hela rätten.
  3. Addera sommarsmak
    Finhacka myntan och rör ner den i bönblandningen. Smaka av med mer salt och peppar och – om du är på det syrliga humöret – några droppar citron.
  4. Bygg din bruschetta
    Lägg ut brödskivorna på ett fat eller skärbräda. Skeda över ett generöst lager av den ljumna bönröran. Toppa med rikligt med nyriven pecorino. Och till sist – en skvätt riktigt bra olivolja precis innan servering. Ja, precis innan – det gör skillnad.

När och hur du bjuder på detta

Det här är den perfekta lilla förrätten till en somrig middag, gärna ute i det fria. Ett glas lätt, torrt vitt vin till – kanske en Vermentino eller Sauvignon Blanc med en örtig, fräsch ton – lyfter hela upplevelsen till något alldeles extra.

Vill du göra rätten mer matig? Lägg ett pocherat ägg på toppen och bjud med en enkel grönsallad. Eller ställ fram den som en del av en lyxig antipasto tillsammans med marinerade grönsaker och goda charkuterier. Den är lika hemma i en trädgård som på ett cityhäng.

Litet men viktigt: Tommys filosofi i praktiken

Det som verkligen gör skillnad här? Att inte överlaga bönorna. Enligt Tommys köksskola förlorar de sin klarhet och sötma om de blir för varma. Lika viktigt är att alltid riva osten precis innan servering – för att bevara dess aromatiska liv. Och slutligen: smaka av hela vägen. Det är där magin händer – i balansen mellan sälta, syra, nötighet och den friska örtsmaken från myntan.

Så, nästa gång du har ett gott bröd i närheten och lite grönt i skafferiet – varför inte låta denna bönbruschetta bli din nya sommarfavorit? Enkel att laga, oväntat smakrik – och riktigt, riktigt vacker att ställa fram på bordet.

Dags att greppa gaffeln. Vad tycker du? Testa själv – och berätta hur det gick!