Tommy Myllymäkis kolasås recept

Mitt recept kan varieras genom att ha i lite salt eller lite citron, eller gärna både och. Ibland gör jag den på ren karamell, det vill säga enbart

karamelliserat socker och grädde. Sirap gör såsen mer kolaseg vilket är ett bra trick för att få till konsistensen.

Tänk på att såsen blir något hårdare i konsistensen om du serverar den kall. Gör gärna ett kulprov om du känner dig osäker. Det ska då bli en seg sås och inte en hård kula.

Användning

Vaniljglass och glass överhuvudtaget. Funkar bra med frukt.

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 vaniljstång, delad och urskrapad

Versioner

Lakrits

1–3 tsk lakritspulver alt salmiakpulver
Prova dig fram till hur mycket lakritssmak du vill ha.

Citrus

1 citron alt 2 lime, finrivet skal
1 apelsin, finrivet skal

Salt

2 tsk ingsalt

Metod

1. Blanda alla ingredienser och koka ihop under vispning i en tjockbottnad kastrull på medelvärme (har du bråttom kan du koka den i en stekpanna) till en simmig kolasås, cirka 7–10 minuter, till cirka 110–115 grader om du ska servera såsen varm.

Texten är hämtad från min bok Såser.
Köp boken hos AdlibrisBokus eller hos din lokala bokhandel.