Majonnäs

Majonnäs måste vara tillräckligt tjock för att inte yta ut. Gör den hellre för tjock än för tunn, då kan du enkelt späda ut den efteråt. Späd helst med vatten – rent tekniskt är vatten alltid det bästa att späda med eftersom det har en neutral smak.

Ibland binder äggen lite mer än man tror, beroende på hur man vispar. Tillsätt bara vatten om majonnäsen skulle bli för äggig. Skulle den bli för rinnig kan du tjocka till den genom att röra ner grädd l. Kom ihåg att gräddfil har en skarp syra, så addera inte för mycket om det inte rör sig om exempelvis en potatissalladsdressing där det passar nt.

Det här receptet funkar bra som grund för olika majonnässåser. Jag brukar alltid göra en basvariant och sen vid användning hotta upp den – lite extra syra, lite extra senap. Färdig majo håller upp till en månad i kylskåp.

INGREDIENSER
3 äggulor
3 tsk röd- eller vitvinsvinäger 3 tsk dijonsenap
1 liter matolja
salt

Detta ger ca 1 liter
Vill du göra 1/2 sats, använd 2 äggulor och hälften av övriga ingredienser.

Versioner

Dijonmajonnäs
2 dl majonnäs, se ovan
1 msk dijonsenap
Blanda majonnäs och senap.

Sojamajonnäs
2 dl majonnäs, se ovan
2 tsk japansk soja
1 tsk nriven ingefära
Blanda majonnäs, soja och ingefära.

1. Vispa ihop äggulor, vinäger och senap.
2. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant vispning.
Vispa för hand eller maskin på låg hastighet. Kommer garanterat att bli tjock och med en mild syra. Smaka av med salt.

Användning
Allt möjligt! Kött, fågel, sk, potatis, chips. Som den är – dippa pommes eller råskurna grönsaker i. Ägg och majo. Bas till allt.

Texten är hämtad från min bok Såser.
Köp boken hos Adlibris, Bokus eller hos din lokala bokhandel.

Senapssill

Mitt recept på senapssill. Nästan som en hovmästarsås men med lite andra ingredienser.

Pocherad piggvar

Med vitvinssås på löjrom, kaviar och laxrom. Det dyraste receptet i hela boken! Den försiktigt pocherade sken tillsammans med milda eleganta grönsaker och lyxiga såstillbehör är löjligt god.

Vitvinssås

Tänk dig pocherad vit sk, vitvinssås och en bra vit bourgogne – himmelskt gott och mycket elegant. Hade krogen Pontus in the Greenhouse funnits kvar idag hade du garanterat kunnat beställa in en 800-grams urbenad sjötunga med vitvinssås. Baam!

Kolgrillad entrecôte med varmt vitlökssmör

Mitt sätt att göra vitlökssmör på. Det är viktigt att vitlöken hinner bli lagom lagad. Gör gärna smöret nära inpå serveringen för att få ut så mycket smak och doft som möjligt.

Pumpapuré med vanilj

Vanilj lyfter pumpans sötma. Tillaga sakta under lock med en klick smör så undviker du att den blir vattnig. Det gäller att få en så tät och koncentrerad pumpasmak som möjligt när man gör puré.

Kolasås

Jag gillar kolasås. Många gånger när jag tränat stenhårt eller laddat inför maraton kan jag bli sjukt sugen på just kolasås.

Hyvlad zucchinin

Med kapris, citron och permesan. En idé jag snott från New York-krogen ABC Kitchen. Istället för att göra majonnäs av en caesardressing mortlar du rinnig äggula, parmesan, vitlök och olivolja till en ganska salt vinägrett som du sen äckvis stänker över salladen. Löjligt bra och kanske det godaste jag vet ihop med zucchini.

Toast Sven Philip Sörensen

Den här rätten gjorde vi på Pontus in the Greenhouse. Rosta brioche, baka oxmärg, på med en rejäl klick kaviar och en 6:a iskall vodka till. Klart! Redan på den tiden till det facila priset av 999 kronor. Har du inte råd med kaviar kan du ta löjrom.

Gul kycklingcurry

Äntligen gul curry, riktig mat! Curry måste ju snart få sin revival. Vet inte riktigt vad det är med mig och curry, men jag älskar det.

Majonnäs

Knepet för att få till en majonnäs är att ingredienserna håller samma temperatur och att du har rätt balans mellan äggula och olja.