Bearnaisesås

Bearnaisesås är en populär och omtyckt sås för matälskare över hela världen. Såsen har sitt ursprung i Frankrike och har under åren skapats i flera olika tappningar, utifrån flera olika recept. Det är en sås med en krämig konsistens och komplex smak, samtidigt som den är lätt att tillaga. 

I denna tolkade version av Tommy Myllymäkis bearnesås har vi tagit inspiration av den imponerande och kunniga kocken. Tolkningen av originalreceptet är en kombination av den klassiska franska såsen och Myllymäkis unika infallsvinkel till matlagning.

Genom traditionella ingredienser och en modern twist är detta recept på bearnaisesås ett perfekt tillägg till din nästa middagsbjudning!  

Tid för att laga bearnaisesås

Att laga bearnaisesås må inte ta speciellt lång tid, men det krävs lite tålamod. Du kan dock förvänta dig en riktig bra belöning – en härlig sås som är krämig, perfekt balanserad och smakrik. 

Uppskattningsvis tar det någonstans mellan 25 och 35 minuter att laga en béarnaisesås från början till slut. Detta inkluderar både tid för förberedelser och vispningen samt tid för sjudning, för att din sås ska få den perfekta smaken och den perfekta konsistensen. 

  • Tid för förberedelser: Cirka 15-20 minuter
  • Tid för tillagning: Cirka 10-15 minuter

Recept på en bearnaisesås med inspiration från Tommy Myllymäki

Detta är ett recept som vi tolkat från den ikoniska kocken Tommy Myllymäki och hans populära recept till bearnaisesås. Vi vill poängtera att detta inte är originalreceptet för en bearnaisesås myllymäki, utan vi har endast tagit inspiration från hans recept. 

Ingredienser:

  • 3 stycken äggulor
  • 200 g osaltat smör
  • 2 matskedar vitvinsvinäger
  • 2 matskedar färsk dragon – finhackad
  • 1 matsked persilja – finhackad
  • 1 tesked dijonsenap
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • En nypa cayennepeppar (valfritt) 

Instruktioner för att laga en bearnaisesås myllymäki:

Förberedelse: Smält smöret i en kastrull på låg värme. Låt smöret svalna något. Finhacka den färska persiljan och dragonen. 

Äggulor: Separera äggulorna från äggvitorna. Placera därefter äggulorna i en värmetålig skål.

Vispning: Placera skålen över ett vattenbad. Säkerställ att vattnet inte kokar. Tillsätt vitvinsvinägern till äggulorna. Vispa snabbt med en handvisp tills blandningen blir krämig och tjocknar något.

Tillsätt smöret: Tillsätt det smälta smöret till äggulorna under konstant vispning, i en gradvis tunn stråle. Observera att det är viktigt att tillsätta smöret långsamt, för att undvika att såsen skär sig. 

Kryddning: Rör ner den finhackade dragonen och persiljan tillsammans med dijonsenapen i såsen. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du vill ha lite extra hetta kan du välja att tillsätta en nypa cayennepeppar.

Servera: När såsen är klar kan den omedelbart serveras. Såsen passar bra till exempelvis grillat kött, fisk eller grönsaker.  

Genom att följa detta bearnaisesås recept kan du förvänta dig en klassisk, fransk sås med en härlig konsistens, goda smaker och en bra balans mellan alla ingredienser. Vi vill även passa på att ge hatten av till Tommy Myllymäkis recept på bearnaisesås som vi tagit inspiration från till just detta recept!