chili con carne recept Myllymäki

Välkommen till en kulinarisk resa fylld av smakexplosioner och värmande kryddor! Där doften av rökt paprika och spiskummin dansar i luften och en symfoni av färger och smaker förenas i en enda gryta. Denna tolkade version av chili con carne tar oss med på en gastronomisk resa inspirerad av ingen mindre än mästerkocken Tommy Myllymäki. Genom att kombinera klassiska smaker med moderna influenser har vi skapat en rätt som inte bara värmer våra sinnen utan också förenar tradition med kreativitet.

Bild dig in i en trädgård i solnedgången, medan dofterna av kryddor och rostad paprika svävar i luften. Det är här, i denna mångfald av smaker och färger, som denna tolkade chili con carne tar sin början. Inspirerad av Tommy Myllymäkis tillägnade förhållningssätt till matlagning och passion för balans mellan tradition och nyskapande, låter vi dig utforska en måltid som är både hjärtlig och spännande.

Så ta på dig förklädet och gör dig redo att skapa en måltid som går bortom enkla ingredienser. Följ med oss när vi tar dig genom varje steg av denna tolkade chili con carne. Låt varje hackad lök och varje tillsatt krydda bli ett steg närmare en måltid som inte bara fyller magen utan också fyller själen med nöje. Vår tolkning av Tommy Myllymäkis smakfilosofi och balanserade matlagning väntar på att bli upptäckt och njuten av – så låt äventyret börja i köket där kärleken till mat skapar minnen och smaker som varar för evigt.

Tid för att laga chili con carne

Att laga chili con carne tar normalt sett en rimlig mängd tid på grund av förberedning av ingredienser och långsam tillagning för att smakerna ska kombinera sig ordentligt. Nedan är en uppskattning av den totala tiden det kan ta att laga detta recept:

Förberedelsetid: Cirka 20-25 minuter
Tillagningstid: Cirka 1 timme – 1 timme och 30 minuter

Totalt kan det ta någonstans mellan 1 timme och 20 minuter till 1 timme och 55 minuter att laga chili con carnen från start till slut. Detta inkluderar förberedelse av ingredienser, stekning och simmering av ingredienserna för att skapa den rika smaken.

Viktigt att notera är att smakerna i chili con carnen tenderar att utvecklas ännu mer om den får stå och mogna i grytan under en längre tid. Om du har möjlighet, kan du till och med överväga att laga rätten på morgonen eller dagen innan och värma upp den inför servering.

Att ta tiden att förbereda och laga denna rätt är väl värt det när du får njuta av en härligt värmande och smakrik måltid. Så var beredd på att spendera några timmar i köket för att skapa en chili con carne som kommer att få dina smaklökar att sjunga.

Chili con Carne recept med inspiration från Tommy Myllymäki

Nedan följer ett enkelt och smakrikt recept på Chili con carne:

Ingredienser

 • 500 g nötfärs
 • 1 stor lök, finhackad
 • 2 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 röd paprika, tärnad
 • 1 gul paprika, tärnad
 • 1 burk (400 g) krossade tomater
 • 1 burk (400 g) kidneybönor, sköljda och avrunna
 • 1 burk (400 g) svarta bönor, sköljda och avrunna
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 tsk chilipulver (justera efter önskad hetta)
 • 1 tsk spiskummin
 • 1 tsk paprikapulver
 • 1 tsk oregano
 • 1 tsk kanel
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • En nypa socker (valfritt)
 • 2 msk olivolja
 • Färsk koriander eller persilja, hackad, för garnering

Instruktioner

Denna rätt är mer än bara en maträtt – det är en berättelse om smaker som sammanfogas till en harmonisk symfoni. En berättelse om att låta kärnan i klassisk chili con carne utgöra grunden, samtidigt som vi ger plats för en personlig och modern twist. Tommy Myllymäkis influenser leder oss genom detta kulinariska äventyr, men kom ihåg, detta är en tolkad version som bär med sig vår egen prägel.

Tillagningstid: 1 timme

1.

Värm olivoljan i en stor gryta över medelhög värme. Tillsätt lök och vitlök och sautera i några minuter tills de blir genomskinliga och doftande.

2.

Lägg i nötfärsen och bryn den tills den är genomstekt och fått en fin gyllenbrun färg. Bryt eventuellt isär köttet med en träsked för att undvika klumpar.

3.

Tillsätt de tärnade röda och gula paprikorna i grytan och sautera i ytterligare några minuter tills de börjar mjukna.

4.

Rör i tomatpurén, chilipulver, spiskummin, paprikapulver, oregano och kanel. Låt kryddorna fräsa i några minuter för att avge sina aromer.

5.

Tillsätt de krossade tomaterna och låt blandningen sjuda i cirka 10 minuter för att låta smakerna kombinera sig.

6.

Häll i kidneybönor och svarta bönor i grytan. Rör om väl och låt chili con carnen sjuda på medel-låg värme i cirka 20-30 minuter för att låta smakerna utvecklas.

7.

Om såsen blir för tjock, tillsätt lite vatten i omgångar tills du når önskad konsistens.

8.

Smaka av med salt, svartpeppar och eventuellt en nypa socker för att balansera smakerna.

9.

Servera chili con carnen varm, garnerad med färskhackad koriander eller persilja. Servera den med till exempel kokt ris eller tortillachips.

Genom att följa detta recept och tillämpa Tommy Myllymäkis grundprinciper för smak och balans kan du skapa en hjärtlig och smakrik chili con carne. Låt denna rätt bli en hyllning till det rustika och värmande, och en möjlighet att utforska smaker med hjälp av en kock som inspirerar till att blanda tradition med nytänkande.