Tommy Myllymäki bouillabaisse

Förbered dig på att bli förtrollad av doften av havet och smakerna av Medelhavets rika skatter när vi tar dig med till den soliga kusten i Provence, Frankrike. Bouillabaisse, en klassisk fransk fiskgryta, är en symfoni av smaker och dofter som fångar själva essensen av det marina livet. I denna tolkade version av bouillabaisse, inspirerad av den framstående kocken Tommy Myllymäki, får vi möjlighet att fördjupa oss i denna kulinariska mästerverk och utforska dess magi i varje sked.

Stig in i en värld av smakupplevelser där färska fiskar, saftiga skaldjur och härliga grönsaker kombineras i en mustig och kryddig sås. Med Tommy Myllymäkis expertis som riktmärke tar vi oss an detta recept med hängivenhet och noggrannhet för att uppnå en bouillabaisse som är en hyllning till traditionen samtidigt som den bär vår personliga tolkning.

Bouillabaisse är mer än bara en rätt – det är en helhetsupplevelse för alla sinnen. Låt doften av färska örter och saffran fylla ditt kök, se de livfulla färgerna från paprikorna och tomaterna i grytan, och smaka på de subtila nyanserna av havets djup i varje tugga.

Genom att följa detta recept och ta till vara på varje steg kan du skapa en bouillabaisse som tar dig med på en kulinarisk resa längs Medelhavets kustlinje. Låt råvarorna vara av högsta kvalitet och ge grytan tid att utveckla smakerna. Det är i denna omsorgsfulla process som du kommer att upptäcka det sanna arvet och magin hos bouillabaisse.

Så låt oss ge oss i kast med detta mångfacetterade recept och låt smakerna dansa i harmoni. Följ med oss när vi tar dig genom stegen för att skapa denna tolkade version av bouillabaisse, inspirerad av Tommy Myllymäkis passion för matlagning och strävan efter att ge oss en upplevelse som berör både hjärta och smaklökar. Ta på dig förklädet, ta fram grytan och ge dig själv friheten att utforska en värld av smaker som bouillabaisse har att erbjuda.

Tillagningstid för Bouillabaisse

Att laga bouillabaisse tar generellt sett lite tid och engagemang på grund av processen med att förbereda och koka ingredienserna för att skapa den rika och smakrika såsen. Nedan finns en uppskattning av den totala tiden det tar att laga bouillabaisse:

Förberedelsetid: Cirka 30 minuter

Tillagningstid: Cirka 1 timme och 30 minuter – 2 timmar

Sammanlagt tar det vanligtvis mellan 2 timmar och 2 timmar och 30 minuter att laga bouillabaisse från början till slut. Detta inkluderar förberedelse av ingredienser, tillagning av sås och kokning av fisk och skaldjur.

Det är viktigt att komma ihåg att tiden kan variera beroende på din erfarenhet, förberedelseförmåga och tillgång till färska ingredienser. Att ge rätt tid för att låta smakerna utvecklas och kombinera sig är nyckeln till att få en rik och välsmakande bouillabaisse.

Ingredienser

 • 600 g blandade fiskfiléer (t.ex. havsabborre, lax, torsk), skurna i kuber
 • 500 g blandade skaldjur (t.ex. räkor, blåmusslor, havskräftor)
 • 1 fänkål, tunt skivad
 • 1 lök, finhackad
 • 3 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 röd paprika, tunt skivad
 • 1 gul paprika, tunt skivad
 • 2 tomater, tärnade
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 dl vitt vin
 • 1 liter fiskbuljong
 • 1 dl olivolja
 • 1 knippe färsk persilja, grovhackad
 • 1 tsk saffranstrådar
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • Skivor av rostat bröd att servera med

Instruktioner

Denna tolkade version av bouillabaisse är inspirerad av den framstående kocken Tommy Myllymäkis expertis och passion för matlagning. Var dock medveten om att detta inte är Tommys exakta originalrecept, men det tar lärdom av hans principer och fokus på att använda färska och kvalitativa råvaror för att skapa en rätt fylld av smaker och texturer.

Tid: 1 timme och 30 minuter

1.

Förbered ingredienserna genom att skära fiskfiléerna i kuber, skala och rensa skaldjuren, skiva fänkålen, hacka löken och vitlöken, samt tärna tomaterna.

2.

I en stor gryta, värm upp olivoljan över medelhög värme. Tillsätt lök, vitlök och fänkål och sautera i några minuter tills de mjuknar och blir genomskinliga.

3.

Tillsätt de skivade paprikorna och tärnade tomaterna i grytan och sautera i ytterligare några minuter tills de börjar mjukna.

4.

Tillsätt tomatpuré och saffranstrådar i grytan och rör om väl för att kombinera ingredienserna. Låt det fräsa i cirka 1 minut för att avge smaker.

5.

Häll i det vita vinet och låt det koka upp för att avdunsta alkoholen något. Tillsätt sedan fiskbuljongen och låt det sjuda i cirka 15 minuter för att låta smakerna utvecklas.

6.

Tillsätt de tärnade fiskfiléerna och de skaldjur i grytan. Sänk värmen till medel-låg och låt det sjuda i ytterligare 10-15 minuter, eller tills fiskfiléerna är genomkokta och skaldjuren är öppnade.

7.

Smaka av bouillabaissen med salt och svartpeppar efter smak. Var noga med att smaka av såsen under tillagningen och justera kryddningen vid behov.

8.

Vid servering, strö över den färskhackade persiljan och servera bouillabaissen tillsammans med rostat bröd.

Genom att följa detta recept och ta till vara på varje steg kan du uppleva en harmonisk kombination av olika fiskar, skaldjur och grönsaker i en krämig och smakrik sås. Låt denna tolkade version av bouillabaisse bli en hyllning till den traditionella franska rätten samtidigt som den bär en modern touch och en personlig prägel.

Så ge dig själv tid att utforska skapandet av denna tolkade version av bouillabaisse. Låt smakerna och dofterna av havet fylla ditt kök och njut av en måltid som tar dig med på en kulinarisk resa. Följ med oss när vi tar dig genom detta recept, inspirerat av Tommy Myllymäkis passion för matlagning och strävan efter att skapa fantastiska smakupplevelser på tallriken.