gravad lax myllymäki

Gravad lax är en tidlös delikatess med en lång tradition i de nordiska länderna. Dess utsökta kombination av färskhet, kryddor och en lätt sälta har gjort den till en älskad favorit vid festliga tillfällen och på brunchbordet. I denna tolkade version av gravad lax, inspirerad av den prisbelönta kocken Tommy Myllymäki, får vi möjligheten att utforska konsten att skapa en gravad lax som smälter i munnen och fängslar våra sinnen.

Förbered dig på en resa av smaker och dofter när vi tar dig med till den friska och naturliga världen av gravad lax. Tankarna går till böljande vågor i de nordiska fjordarna och en frisk bris som sveper över de öppna haven. Med färskhet och omsorg som grundstenar i Tommy Myllymäkis filosofi tar vi oss an detta recept med hänförelse och precision för att skapa en gravad lax som är en hyllning till traditionen samtidigt som den bär en modern twist.

Denna tolkade version av gravad lax är resultatet av vår fascination för det enkla och ändå så smakfulla. Genom att använda noggrant utvalda ingredienser och följa noggranna steg tar vi fram den bästa möjliga balansen av sött, salt och kryddigt. Låt den vackert rosa laxen bli en hyllning till naturen och dess rikedom, och en resa till de smaker som fångar våra sinnen.

Så låt oss sätta igång och utforska skapandet av denna tolkade version av gravad lax. Ta fram din färskaste laxfilé, dina kryddor och din kärlek till matlagning. Låt dina händer arbeta i harmoni med ingredienserna och ge dig själv tid att njuta av skapandets magi. Följ med oss på denna kulinariska resa inspirerad av Tommy Myllymäkis kärlek till matlagning och strävan efter att ge oss en upplevelse som berör alla våra sinnen.

Ingredienser – det du behöver

  • 1 kg färsk laxfilé, skinnet kvar
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl havssalt
  • 1 msk krossade vita pepparkorn
  • 1 msk krossade rosépepparkorn
  • 1 knippe dill, grovhackad
  • Rivet skal av 1 citron
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 2 msk konjak eller vodka (valfritt)

Så här gravar du laxen på ett myllymäkivis!

Detta recept på klassisk gravad lax är en tolkad version inspirerad av den kända kocken Tommy Myllymäki, vars passion för matlagning och noggranna tekniker har blivit en inspiration för många. Var noga med att notera att det inte är Tommys exakta originalrecept, men det tar lärdom av hans expertis och strävan efter att skapa en delikat och välbalanserad rätt.

Tid: 24 timmar

1.

Börja med att förbereda laxfilén genom att kontrollera att den är benfri. Skölj den noggrant under kallt vatten och torka den försiktigt med hushållspapper för att avlägsna eventuell fukt.

2.

I en skål, blanda strösocker, havssalt, krossade vita och rosépepparkorn, hackad dill, rivet citronskal och apelsinskal. Tillsätt konjak eller vodka om du väljer att använda det. Rör om väl tills ingredienserna är ordentligt blandade.

3.

Lägg ut en lång bit plastfolie på en ren och plan arbetsyta. Placera hälften av blandningen i mitten av plastfolien i form av en rektangel som motsvarar storleken på laxfilén.

4.

Lägg laxfilén, med skinnsidan nedåt, ovanpå kryddblandningen på plastfolien. Fördela resten av kryddblandningen över laxfiléns ovansida, se till att den täcker hela ytan jämnt.

5.

Vik plastfolien tätt runt laxen för att skapa en tät och säker inpackning. Placera laxen i en form eller på en bricka och ställ den i kylskåpet.

6.

Låt laxen marinera i kylskåpet i minst 24 timmar. Vänd laxen en gång under den här tiden för att jämnt fördela smakerna.

7.

Efter 24 timmar, ta ut laxen ur kylskåpet och avlägsna plastfolien. Skrapa försiktigt bort kryddblandningen från laxfilén och skölj den försiktigt under kallt vatten för att avlägsna eventuella kvarvarande kryddor.

8.

Torka laxfilén försiktigt med hushållspapper och skär den sedan i tunna skivor med en vass kniv. Servera den gravade laxen på ett fat och dekorera med extra dill och citronskivor vid behov.

Genom att följa dessa steg och ta tillvara på de noggrant utvalda ingredienserna kan du skapa en gravad lax som är fylld av fräscha smaker och subtila nyanser. Låt denna tolkade version av gravad lax bli en stolt del av ditt matbord och njut av en kulinarisk upplevelse inspirerad av Tommy Myllymäkis matlagningsexpertis.