sandefjordsås av Tommy Myllymäki

Sandefjordsås är en klassisk sås med norskt ursprung som har erövrat smaklökarna hos matälskare över hela världen och Myllymäki har förstås inspirerad oss här. Dess krämiga konsistens och milda smak gör den till det perfekta komplementet till olika fiskrätter. I denna tolkade version av Sandefjordsås inspirerad av den prisbelönta kocken Tommy Myllymäki, får vi möjligheten att utforska hur man skapar en oemotståndlig sås som lyfter fram och kompletterar smakerna hos våra favoritfiskar.

Genom att ta tillvara på Tommys kreativitet och precision i matlagningen, kommer detta recept att guida dig genom stegen för att skapa en Sandefjordsås som är fylld av krämighet och subtila smaker. Med hjälp av några enkla ingredienser och rätt tekniker kan du ge din fiskrätt en extra touch av elegans och raffinement.

Denna tolkning av Sandefjordsås är resultatet av en respektfull hyllning till den traditionella norska rätten och Tommys unika infallsvinkel till matlagning. Genom att kombinera klassiska element med en modern twist, kommer du att uppleva en harmonisk förening av grädde och citron, vilket ger din måltid en extra dimension av smak.

Så ta fram dina färskaste fiskfiléer och ge dig själv tid att utforska skapandet av denna Sandefjordsås. Låt doften av citron och den krämiga såsens textur ta dig på en kulinarisk resa och ge dig en fulländad smakupplevelse. Följ med oss när vi tar dig genom denna tolkade version av Sandefjordsås, inspirerad av Tommy Myllymäkis passion för matlagning och strävan efter att föra fram de bästa smakerna på tallriken.

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • 2 msk färskpressad citronskal (endast det gula skalet)
  • 100 g osaltat smör
  • Salt och vitpeppar efter smak
  • Färsk dill eller persilja för garnering (valfritt)

Så här tillagar du Sandefjordsåsen

Detta recept på Sandefjordsås är en tolkad version inspirerad av den välrenommerade kocken Tommy Myllymäkis expertis och passion för matlagning. Det är viktigt att notera att det inte är Tommys exakta originalrecept, men det tar lärdom av hans kreativa infallsvinkel och fokuserar på detaljer för att skapa en krämig och smakrik Sandefjordsås.

Tid: 30 minuter

1.

Börja med att pressa färsk citronjuice och riv det gula skalet av citronen med hjälp av en rivjärn. Se till att endast det gula skalet rivs av, eftersom det vita skalet kan ge en bitter smak.

2.

Ta en kastrull, häll i vispgrädden och tillsätt citronjuicen och det rivna citronskal. Värm upp blandningen över medelhög värme, och låt det sjuda tills det når nästan kokpunkt.

3.

Sänk värmen till låg till medelhög och tillsätt smöret i små bitar, en bit i taget, samtidigt som du vispar kontinuerligt. Fortsätt vispa tills smöret smälter och såsen blir slät och krämig.

4.

Smaka av med salt och vitpeppar för att balansera smakerna. Var noga med att smaka av såsen under tillagningen och justera kryddningen efter behov.

5.

När såsen har nått önskad konsistens och smak, ta bort den från värmen. Sila såsen genom en finmaskig sil för att få bort eventuella klumpar eller oönskade partiklar.

6.

För att servera, häll Sandefjordsåsen över dina favoritfiskrätter, såsom ångad eller grillad fisk. Strö över färsk dill eller persilja som garnering för att ge en frisk smak och en vacker presentation.

Genom att följa detta recept och ta till vara på de olika stegen kan du uppleva en välbalanserad kombination av citrussmak och gräddig textur. Kombinationen av färskpressad citronjuice, det rivna citronskal och det osaltade smöret ger såsen en fräsch och elegant smakprofil som kompletterar olika fiskrätter på bästa möjliga sätt. Läs mer om Myllymäkis pocherade piggvar här.

Som med alla recept är det viktigt att anpassa det efter din personliga smak och preferenser. Var inte rädd för att experimentera med kryddningar eller justera mängden ingredienser för att skapa en Sandefjordsås som passar dig och dina gäster perfekt.

Tack vare Tommy Myllymäkis inflytande och kunskap kan du njuta av den delikata Sandefjordsåsen och ge dina fiskrätter en extra touch av lyx och smak. Så följ med oss när vi tar dig på en kulinarisk resa genom denna tolkade version av Sandefjordsås, inspirerad av Tommy Myllymäkis kärlek till matlagning och strävan efter att skapa smakfulla upplevelser på tallriken.