Köttbullar

Köttbullar som min mamma brukar göra dem. Jag tillsätter lite sirap i färsen, men det väljer man själv om man vill ha i eller inte. Passar kanske extra bra framåt jul. Det är kryddpeppar i det här receptet, jag älskar det i köttbullar. Så smakade det när jag växte upp och så jag vill att det ska smaka nu också. Men gillar du inte kryddpeppar, som ändå är lite speciell i smaken, är det bara skippa. Sen är det ju alltid så med köttbullar, att mammas är godast.

INGREDIENSER
500 g blandfärs, 60/40 nöt/fäsk 1 gul lök, hackad
10 hela kryddpepparkorn,finstötta/malda
1 ägg
1⁄2 dl ströbröd
3⁄4 dl standardmjölk 3⁄4 dl vispgrädde
2 msk ljus sirap
2 krm fyra kryddor (quatre épices)
2 tsk salt
smör och matolja till stekning

/ 4 PORTIONER

Fräs lök och kryddpeppar och låt svalna till rumstemperatur. Blanda sen samtliga ingredienser och forma till köttbullar. Stek dem sen i omgångar i smör och olja tills de får fin färg.
Servera gärna med gräddsås, potatispuré och rårörda lingon.
Tips! Om du ska göra många köttbullar och det är svårt att få dem runda: Stek dem i ugnen på 200 grader tills de nästan är klara och stek sen på dem i en stekpanna vid servering. Då blir en sida lite rak, men tre sidor blir jätterunda och na.
Ett annat tips är att lägga köttbullarna i en ugnsfast form och baka av dem mitt i ugnen på 225 grader cirka 10 minuter, tills de är helt genomstekta. Låt svalna och förvara i frysen. Ta fram och stek köttbullarna gyllene i en stekpanna när du känner för det.

Texten är hämtad från min bok Kött, vilt & fågel.
Köp boken hos Adlibris, Bokus eller hos din lokala bokhandel.

Kolasås

Jag gillar kolasås. Många gånger när jag tränat stenhårt eller laddat inför maraton kan jag bli sjukt sugen på just kolasås.

Hyvlad zucchinin

Med kapris, citron och permesan. En idé jag snott från New York-krogen ABC Kitchen. Istället för att göra majonnäs av en caesardressing mortlar du rinnig äggula, parmesan, vitlök och olivolja till en ganska salt vinägrett som du sen äckvis stänker över salladen. Löjligt bra och kanske det godaste jag vet ihop med zucchini.

Toast Sven Philip Sörensen

Den här rätten gjorde vi på Pontus in the Greenhouse. Rosta brioche, baka oxmärg, på med en rejäl klick kaviar och en 6:a iskall vodka till. Klart! Redan på den tiden till det facila priset av 999 kronor. Har du inte råd med kaviar kan du ta löjrom.

Gul kycklingcurry

Äntligen gul curry, riktig mat! Curry måste ju snart få sin revival. Vet inte riktigt vad det är med mig och curry, men jag älskar det.

Majonnäs

Knepet för att få till en majonnäs är att ingredienserna håller samma temperatur och att du har rätt balans mellan äggula och olja.

Bakad Purjolök

Med getost, honung, timjan och pinjenötter

Köttbullar

Köttbullar som min mamma brukar göra dem. Jag tillsätter lite sirap i färsen, men det väljer man själv om man vill ha i eller inte. Passar kanske extra bra framåt jul.

Ny bok: Kött, vilt & fågel

Det viktigaste när du lagar mat hemma är att få till brytningen mellan två olika smaker. Det är det som lyfter fram råvaran och gör en rätt riktigt bra.