Köttbullar som min mamma brukar göra dem. Jag tillsätter lite sirap i färsen, men det väljer man själv om man vill ha i eller inte. Passar kanske extra bra framåt jul. Det är kryddpeppar i det här receptet, jag älskar det i köttbullar. Så smakade det när jag växte upp och så jag vill att det ska smaka nu också. Men gillar du inte kryddpeppar, som ändå är lite speciell i smaken, är det bara skippa. Sen är det ju alltid så med köttbullar, att mammas är godast.

INGREDIENSER

  • 500 g blandfärs, 60/40 nöt/fäsk 1 gul lök, hackad
  • 10 hela kryddpepparkorn,finstötta/malda
  • 1 ägg
  • 1⁄2 dl ströbröd
  • 3⁄4 dl standardmjölk 3⁄4 dl vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 krm fyra kryddor (quatre épices)
  • 2 tsk salt
  • smör och matolja till stekning

/ 4 PORTIONER

Fräs lök och kryddpeppar och låt svalna till rumstemperatur. Blanda sen samtliga ingredienser och forma till köttbullar. Stek dem sen i omgångar i smör och olja tills de får fin färg.
Servera gärna med gräddsås, potatispuré och rårörda lingon.
Tips! Om du ska göra många köttbullar och det är svårt att få dem runda: Stek dem i ugnen på 200 grader tills de nästan är klara och stek sen på dem i en stekpanna vid servering. Då blir en sida lite rak, men tre sidor blir jätterunda och na.
Ett annat tips är att lägga köttbullarna i en ugnsfast form och baka av dem mitt i ugnen på 225 grader cirka 10 minuter, tills de är helt genomstekta. Låt svalna och förvara i frysen. Ta fram och stek köttbullarna gyllene i en stekpanna när du känner för det.

Texten är hämtad från min bok Kött, vilt & fågel.
Köp boken hos AdlibrisBokus eller hos din lokala bokhandel.